Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > Kezdőlap >

7+1 Jóga fajta – A bőség zavara

7+1 Jóga fajta – A bőség zavara

Ki ne hallott volna már a jógáról? Valószínű nincs olyan ember a földön, aki legalább egy mondatot tud mondani erről a nagy múltú és érdekes testmozgásról. Akár a légzéssel kapcsolatban, akár a pozíciókkal kapcsolatban, de akár lehet a múltjával kapcsolatban. De vajon mennyien tudják, hogy a jóga egy gyűjtőnév és valójában rengeteg variánsa létezik?

Amikor az ember filmet néz, könyvet olvas, vagy olyan emberrel beszélget, aki jógázik, akkor letudja azzal, hogy ez az a híres jóga, ami az utóbbi évtizedben nagyon népszerű lett. De azt már nem feltétlenül tudja, hogy ez egy gyűjtő név. Ugyanis nagyon sok és változatos jóga fajta létezik!

Nálunk, Európában a legelterjedtebb és legismertebb a Hatha-jóga. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a többi fajta jóga nem található meg nálunk. Van lehetőség a többi fajta jógát is kipróbálni, ha az ember úgy akarja.

7+1 jóga fajta

  1. Karma jóga: A mai világban sokan a karmát negatív szóként ismerik, pedig ez tévedés! A karma a cselekedeteinkről szól, ami annyit takar, hogy minden hatásnak egy vele megfelelő hatás párja van. A karma jóga segít az önismeretben, megtisztít. Ezen felül arra tanít minket, hogy az életben önzetlenül szolgáljuk az elesetteket, akik rászorulnak, anélkül, hogy ezért bármit is várnánk.
  2. Mantra jóga: A nevéből már leszűrhető, hogy ahhoz, hogy elérjük a nyugalmunkat és összpontosítani tudjunk, ahhoz a mantrák segítségét vesszük igénybe. A mantra jóga során mantrázunk, aminek következtében nem csak az önbizalmunkat tudjuk növelni, de a félelem, a stressz, a feszültség, de akár a pszichoszomatikus problémák orvoslásában is segít.
  3. Bhakti jóga: Ennek a jógának a hatására megtanuljuk azt, hogyan fejezzük ki a szeretetünket a körülöttünk lévő élőlények felé. Ez a jóga rengeteg gyakorlattal rendelkezik. Nem csak mantrákkal, de Istent dicsőítő énekekkel, vallásos filmek nézésével, énekek hallgatásával, vagy könyvek olvasásával is elérhetjük ezt az állapotot.
  4. Rádzsa jóga: Nagyon sokan nem képesek uralni a saját elméjüket. Kavargó gondolatokkal küzdenek, szerteágazó, csapongó képzelgésektől szenvednek. A rádzsa jógának az a célja, hogy a személy elérje a teljes kontrollt a saját elméje felett és kordában tudja tartani ezeket a gondolatokat.
  5. Gjana jóga: A tudást keresők jógája. Ugyanis ennek köszönhetően nyugalmat, önuralmat, kitartást és céltudatosságot ad a gyakorlatok során.
  6. Kundalini jóga: A Kundalininek köszönhetően a jógázó a testét, érzelmeit és elméjét átmozgatja, aminek köszönhetően a benne szunnyadó energiákat felszabadítja. Ezt úgy tudja elérni, hogy mantrázik, meditál, így a test hét chakráját aktiválja.
  7. Purna jóga: Ez az a jóga, ami a leginkább egyesít mindent. Jógázás közben a test, elme és lélek egyesítése történik meg. Karma is megjelenik, ám itt a mindennapjaink cselekedeti a hangsúlyosabbak.

Fotó: Freepik.com

+1. Hatha jóga: Hogyan is maradhatna le a listáról az a jóga fajta, amelyik a legismertebb a kontinensünkön? Ez a jóga a 15. században keletkezett. A célja a test feletti fegyelem megszilárdítása. Emellett segít abban, hogy az energiák felszabaduljanak, valamint a tisztító gyakorlatoknak köszönhetően a test, a tudat és a lélek egy újabb szintre fejlődjön.

Jelen cikkünkben 7 jóga fajta lett felsorolva. Természetesen itt nem lehet megállni, ugyanis ezektől is több jóga létezik!

Azok az emberek, akik a nőiességüket szeretnék jobban megélni, választhatják a női jógát Így jobban megtudják élni a nőiség lelki és testi oldalukat, valamint segítséget tud nyújtani ezeknek a problémájában. >Abban az esetben, ha kisbabát vár az olvasó, elmehet a kismama jógára. Itt a gyakorlatok úgy lettek kialakítva, hogy a kismama minden probléma nélkül el tudja végezni a jógát. Segít mind testileg, mind lelkileg felkészülni a szülésre, valamint a szülés utáni időszakra.

Amennyiben nagyon sok stressz ér, akkor a relax jógát neked találták ki! A gyakorlatok során azt tanulod meg, hogyan kezelheted a stresszt, hogyan tudod kipihentetni az idegrendszeredet, és ez a hétköznapi élethelyzetekben is kiválóan hasznosítható. Természetesen oldalakon keresztül lehetne még írni a jóga fajta variációkról. Van férfiaknak készült jóga, időseknek, frissen szült anyukák számára, gyerekjóga, akro jóga, stb.

Amennyiben az ember úgy dönt, hogy jógázni szeretne, érdemes körbe nézni, ugyanis biztos, hogy létezik számára megfelelő jóga fajta, ami a lehető legjobban passzol az adott élethelyzetéhez, problémájához.

Webáruházunk kínálatában számtalan jóga kiegészítőt megtalálsz, amelyek nagy segítségedre lehetnek abban, hogy könnyebbé tegyék a jógagyakorlatok elvégzését.

Tartalomhoz tartozó címkék: Jóga