Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > Kezdőlap >

7+1 védőfelszerelés

7+1 védőfelszerelés

A sportok remek szórakozást nyújtanak. Döntsön az ember társasági tevékenységként mellette, vagy magányos farkasként akarja űzni inkább, nem csak kikapcsolódást tud nyújtani, de egészségesen is tart, javítja a kondíciót és fittek leszünk tőle. Ám bármennyi pozitív dolgot nyújt nekünk ez a tevékenység, az árnyoldala mindig ott lesz vele: a sérülések.

Emiatt nagyon fontos az, hogy megpróbáljuk elkerülni ezeket a lehetőségeket. Ha már beütött a gond, akkor csak egy dologra van lehetőségünk: meggyógyulni, minél előbb. De mit is tehetünk ezeknek az érdekében?

Használjunk védőfelszereléseket! Az alábbi cikkben 7+1 védőfelszerelés típust fogunk áttekinteni, mire is jó, mikor érdemes őket használni…

  1. Fogvédő

A fogvédőket először a küzdősportokban kezdték el használni, ahonnan később átvették olyan sportok, mint a vízilabda, jégkorong, baseball vagy rögbi. Ahogy a neve is mutatja, a fogak védelmére szolgál ez a kiegészítő. De miért kell védenünk a fogainkat, hogy külön termékek készülnek rá?

A fogvédők szerepe, hogy megakadályozzák akár gyerekekről legyen szó, akár idősebbekről, hogy a szájban komoly sérülés következzen be. A fogak védelme nagyon fontos, mert nem fájdalommentes és nem is olcsó azok pótlása.

A fogvédők használata nem csak annyi, hogy megveszi és beleteszi a szájába. Ezeket a védőfelszereléseket forró vízbe kell tenni, majd, amikor megpuhult és picit lehűlt, a fogunkhoz kell illeszteni, hogy a védő felvegye a fogunk alakját. Ez azért fontos, hogy tökéletesen illeszkedjen a fogainkhoz és ínyünkhöz, így tökéletes védelmet nyújtson. A Salta fogvédő (natúr) tökéletes választás azok számára, akik ilyen védőfelszerelésen gondolkodnak.

  1. Fejvédők

Nagyon fontos, hogy az olyan sportokban, mint az amerikai foci, különböző küzdősportok, kerékpározás, de akár a fociról is beszélhetünk (gondoljunk csak Cech kapus fejvédőjére). Ezekben a sportokban nagyon nagy esély van rá, hogy komoly, akár maradandó sérülést szerezzen az ember. A fejvédők szerepe az, hogy ezeket a lehetőségeket csökkentse, valamint védelmet biztosítson.

A küzdősportokban (például box) nagyon komoly erőhatások érhetik a fejet. Agyrázkódás is bekövetkezhet egy komoly ütés során. Nagyon fontos, hogy a fejet a megfelelő védelemmel lássuk el. Ezek a fejvédők leginkább párnázottak (mint az Everlast fejvédő), amelyek tompítják az ütéseket, becsapódásokat.

Az amerikai foci, jéghoki, vagy különböző gurulós sportok (gördeszka, kerékpár…) viszont kemény, merev fejvédőket használnak. Azért lettek ezek így kialakítva, hogy bárminemű, hirtelen bekövetkező nagy erejű becsapódást teljes mértékben felfogjanak. Gondoljuk végig, milyen lenne egy puha fejvédővel bekövetkező fejre esés kerékpárral.

Ami nagyon fontos, hogy ne csak a megfelelő fejvédőt válasszuk az adott sporthoz, hanem a legjobban illeszkedjen a fejünkhöz a védőfelszerelés!

  1. Lágyékvédő, mellvédő

Nagyon kellemetlen érzésben lehet része annak, aki sérülést kap a lágyékán vagy a mellén (nők esetében). Amellett, hogy nagyon komoly fájdalmai lesznek hosszú távon, nagyon komoly problémákat és sérüléseket is lehet így szerezni! Ezért nagyon fontos, hogy ezeket a testrészeinket is komoly védelem alá helyezzük!

  1. Sípcsont-, bokavédő

A sípcsontvédők olyan sportokban használják, mint a jégkorong, labdarúgás, és a legtöbb küzdősportok. Ennek a testrésznek a védelme azért szükséges, mert egy sérülés (legyen szó egy rúgástól, becsúszástól vagy egy ütközéstől) következtében elviselhetetlen fájdalom hasít belénk. Ezt a védőfelszerelést egyre több helyen (hivatalos klubbok, csapatok, de iskolák is!) kezdik kötelezővé tenni.

Vannak olyan védők, amelyek felcsatolhatók a lábra (ahogy a Salta sípcsontvédő is), így tartósan a megadott helyen marad. Azok, amelyeket nem lehet felcsatolni, azokat sportszárakhoz szokták hozzárakni. A szárak feszessége miatt oda tudja fogni a sípcsonthoz a védőt, így ennek köszönhetően a helyén marad.

A bokavédő szintén egy eléggé ajánlott védőfelszerelés. Egy rosszul kijött bokasérülés következtében akár egy jó időre kényszer pihenőre kell tennünk magunkat, vagy akár mérkőzést kell feladnunk, köszönhetően annak, hogy olyan bokasérülést szereztünk, aminek következtében nem tudunk lábra állni, vagy félbe kell hagyni egy fontos mérkőzést.

Vannak olyan védőfelszerelések, amelyek egyben sípcsont- és bokavédők is egyben. A Salta sípcsontvédő (bokavédős) remek választás azoknak, akik ilyen terméket keresnek.


Kép: Lucas Andrade

  1. Vállvédő

Az amerikai fociban és a jégkorongban fordul elő a leggyakrabban ezeknek a testrészeknek a sérülése. Miért? Mert ezekben nagyon gyakran teljes erővel közelítik meg az ellenfelet a játékosok, amiknek sokszor ütközés lesz a végkimenetele. Egy ilyen esetnek sérülés lehet az ára, de rosszabb esetben komolyabb problémák léphetnek fel, aminek hatására véget érhet az adott játékos mérkőzése. Ezekből a védőfelszerelésekből már létezik gyerek és felnőtt változat is!

Az amerikai fociban nem mindegy, milyen vállvédőt vesz az ember, így érdemes alaposan utánajárni. Függ attól, hogy az ember milyen poszton játszik. Az irányító felszerelése úgy lett kialakítva, hogy könnyebb legyen, míg azok, akik a falban állnak, egyszerűbb. Ez azért jó, mert így nehezebben kapaszkodik bele az ellenfél.

  1. Könyökvédő

Bizonyos sportágaknál ez a testrész is ki van téve a lehetséges sérüléseknek (futás, kerékpározás, jégkorong…). Az ütközések, esések és vetődések mind komoly problémát okozhatnak, amelyek befolyásolhatják a teljesítményünket.

Áruházunkban találhat saját márkás Párnázott könyökvédőt és Párnázott neoprén könyökvédőt is.

  1. Térdvédő

A könyökvédőhöz hasonlóan ez is egy nagyon fontos testrészt véd meg. Legyen szó amerikai fociról, futásról vagy más sportról, ahol nagyon fontos a láb használata, létfontosságú.

A térd sérülése következtében ugyanis kellemetlen, fájó érzésekkel szembesülhetünk, aminek következtében gyengébb teljesítményt tudunk nyújtani az adott sportban, de az is előfordulhat, hogy félbe kell hagynunk azt. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő térdvédőt használjuk az adott sporthoz. Ilyen térdvédők például a Salta párnázott térdvédő és a Salta Párnázott neoprén térdvédő.

   +1 Minden más védőfelszerelés

Természetesen nem csak ez a hét fajta védőfelszerelés van. Ott vannak például a gumik (pl.: combgumi), amelyek nem az esésekkel szembeni nyújtanak védelmet, hanem a terheléssel kapcsolatban. Ezek a védőfelszerelések úgy lettek kialakítva, hogy viselésükkel erős, fix tartást nyújtsanak, így kevesebb terhelés éri az adott testrészt. Ezen felül stabil tartásban tartja (például nem tud kificamodni a láb emiatt).

Ezek a kiegészítők akkor is hasznosak lehetnek, amikor már bekövetkezett a sérülés. Ugyanis annak köszönhetően, hogy stabil tartást nyújt, és terhelést vesz le, gyorsabb regenerálódás tud végbe menni az adott részen.

Ilyen szituációkban sokan használnak olyan termékeket, mint a Salta bokagumi, vagy akár Salta bandázst.

Védőfelszerelés, mint egy új esély

Ahogy a fenti cikkben is olvashattuk, nagyon hasznosak és nagyon fontosak a védőfelszerelések. Elsődleges funkciójuk, hogy védve tartsák az adott területet. Ennek köszönhetően kisebb a sérülés kockázata. Nem mindegy, milyen védőfelszerelést veszünk, mert bizonyos sportokhoz csak bizonyos felszerelések használhatók.

Vannak olyanok, amelyek nem külső sérülésektől védenek meg, hanem a belsőktől. Fixen tartják a testrészt és terhelést vesznek le róla.

Végül pedig segítenek abban, hogy a probléma gyorsabban gyógyuljon.

Amennyiben úgy döntött, hogy szüksége lenne valamilyen védőfelszerelésre, nézzen szét webáruházunkban, ahol rengeteg védőfelszerelés közül választhat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Védőfelszerelés