Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A 100 éve fejlődő futball labda

A 100 éve fejlődő futball labda

Nincs olyan ember a földön, aki ne ismerné a futballt. Ez az a játék, amit – a hivatalos mérkőzéseken – két 11 fős csapat játssza egymás ellen. Céljuk, hogy a lehető legtöbbször juttassák az ellenfél kapujába a labdát, amelyet a kapus próbál megakadályozni.

A játék ettől azért több szabállyal rendelkezik (les, szöglet, szabadrúgás, stb), de ez a cikk nem ezt fogja bemutatni, hanem a játék főszereplőjét, amelyről nagyon keveset tudnak az emberek: a futball labdát!

A futball labda története

A történelem során a labda sok változáson eset át (anyag, felhasználási módja…). Az 1848-as évek szabálya tett pontot a radikális változásoknak és hozta el a klasszikus futball labdát. Ugyan ez még nem jelentette egyértelműen, hogy a labdák legyenek egységesek a versenyeken. Ehhez több évtized kellett, ami a FIFA érdeme.

A régebbi futball labda nem nagyon különbözött eredetileg a röplabda és vízilabda kinézetétől: hosszú szeletekből építették fel és sehol sem voltak a ma jól ismert öt- és hatszögek. Ezek a típusú labdák barna bőrből készültek, és fűzővel voltak összekötve ott, ahol a szelep volt található.

Egészen 1962-ig kellett várni, hogy megjelenjen a modern futball őse! Ekkor készült el az első olyan labda, amely 20 hatszögből és 12 ötszögből készítettek, így létrehozva a 32 részes labdát.

A futball labda tulajdonságai

A labdáknak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie. A kerülete 68-70 centiméter között kell, hogy legyen. Amikor a meccs elkezdődik, akkor a belső nyomásnak 0,6-1,1 közé kell, hogy essen. Súlya 410-450 gramm lehet. A kinézet nem számít, de ez változhat, ha a labdarúgószövetség máshogy nem rendelkezik erről. Ha végig nézzük a történelmet, akkor láthatjuk, hogy míg régebben egyszínű labdák voltak, addig a 70-es évektől kezdtek megjelenni az egyedi mintával ellátott és egyre látványosabb labdák.

A sokszínű labdáknak köszönhetően ma már csak olyan játékeszközök lehetnek a nemzetközi, hivatalos mérkőzéseken, amelyeket a FIFA jóváhagyott. Ezen felül nagyon fontos, hogy egy meccs kezdetén tartalék labdák is legyenek a helyszínen!


Kép: Freepik.com

A futball labda gyártása

Sokan nem tudják, de a világ legjobb labdagyárai mind Pakisztánban találhatóak. Azt hihetnénk, hogy itt név nélküli, közönséges labdák készülnek, de ez hatalmas tévedés! Olyan nagy márkák, mint az Adidas, Nike, vagy a Select mind ebben az országban készítteti a termékeiket!

Az országban itt találhatóak a legfelszereltebb, legkorszerűbb gyárak a labdakészítéshez. A magas minőségű eljárásoknak, odafigyelésnek és teszteléseknek köszönhetően nincsenek gyártási hibák, valamint az anyaghibák se fordulnak elő. A Salta labdák is ezekben a gyáraknak készülnek!

A gyártási folyamat során természetesen nem alkalmaznak gyerek munkaerőt! Ez egy nagyon komoly szabály a FIFA részéről is, és természetesen a gyárak felől is.

A labdák elkészítésekor olyan modern technológiás gépekkel dolgoznak, amelyek kiszűrnek bárminemű hibát (legyen az emberi, vagy akár anyag probléma).

A munkafolyamatban emberi kézimunka segítségével állítják elő a paneleket, amelyeket gépek használata mellett vágnak ki, festenek le, majd megfelelően szortíroznak. Miután ezzel megvannak, következik a súlymérés. Amennyiben átmegy a jóváhagyott értéken, elkezdik emberi kéz által összevarrni a paneleket. A kész labdákat ezután gépek segítségével tesztelik.

A futball labda tesztelése

A labdákat ezután szélsőséges körülményeknek helyezik ki, ezáltal bizonyosodva meg, hogy megfelelő sporteszközöket hoztak létre. A laborokban gépek segítségével ellenőrzik a labda tökéletes alakját, milyen erőnél érhető el az anyag szakadása, kerületét lemérik, pattogás tesztnek vetik alá, vizes körülmények között hogyan változnak az értékek, valamint lövéstesztet hajtanak végre. Ha sikeresen átmegy ezeken a próbákon, akkor jöhet csomagolás és a szállítás.

A futball labda és a FIFA engedély

Amennyiben egy labdát szeretnénk hivatalos engedélyeztetni, akkor a FIFA általi tesztelésnek kell alávetni. Ha megfelel az általuk előírt szabályoknak, úgy a labdára felkerülhet egy „FIFA Quality Pro”, „FIFA Quality”, vagy egy „Nemzetközi mérkőzés szabvány” jelzés.

Azok a labdák, amelyek rendelkeznek ezekkel a jelzésekkel, azok hivatalos mérkőzéseken is használhatók.

A Salta futball labdák

Áruházunkban folyamatosan bővülő futball labda készlettel várjuk vevőinket. Nem csak magas minőségű, strapabíró labdákat talál nálunk, de új technológiával készülteket is. Ilyen a Thermo Training futball labda, vagy a Salta Thermo match focilabda. Ezeknek az elkészítése során nem használtak varrást, hanem magas hőmérsékleten ragasztották össze. Ennek köszönhetően jobban megmarad a labda formája, valamint a nedvesedéssel szemben is jobban helyt áll.

A Salta labdák szintén Pakisztánban készültek, ahol (ahogy már fentebb említve lett) a legjobb minőségű sportszereket gyártják a különböző labdasportokhoz.

Büszkén említjük meg, hogy a Salta Xtreme futball labdánk teljesítette a FIFA által előírt feltételeket, így hivatalos FIFA licence van rajta!

Oldalunkon találhat beltéri (Vector futball labda) és kültéri (Freestyle futball labda) labdákat is. Amennyiben szeretne kiváló minőségű, megbízható labdát, úgy ajánljuk a Salta márkás labdáinkat az Ön figyelmébe!

Tartalomhoz tartozó címkék: Futball labdák