Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Milyen bordásfalat válasszak?

A bordásfalat elsőként Svédországban kezdték el XIX. század elején használni, mint terápiás eszközt. A terápiát leginkább a vázizomzat, megerősítésére alkalmazták. Napjainkra azonban annyira elterjedt, hogy számtalan edzés közkedvelt eszközévé vált, amit egyre több kiegészítővel kombinálhatunk így, ha akarjuk, akár az összes izomcsoportunkat is erősíthetjük vele.

Bordásfalak több változatban

Kép forrása: www.architonic.com

A bordásfalat elsőként Svédországban kezdték el XIX. század elején használni, mint terápiás eszközt. A terápiát leginkább a vázizomzat, megerősítésére alkalmazták. Napjainkra azonban annyira elterjedt, hogy számtalan edzés közkedvelt eszközévé vált, amit egyre több kiegészítővel kombinálhatunk így, ha akarjuk, akár az összes izomcsoportunkat is erősíthetjük vele.

Az alábbi tényezőket érdemes fontolóra vennünk egy bordásfal vásárlás alkalmával:

Ezeket a fő tulajdonságokat szeretném figyelmedbe ajánlani, amelyekkel jó, ha képbe vagy egy bordásfal vásárlása előtt:

 • Méretek
 • Fokok terhelhetősége
 • Oldallapok és fokok anyagfelhasználása
 • Fokok kialakítása (ovális vagy kerek)

A tökéletes méret kiválasztásában két fontos tényezőre érdemes odafigyelni: az első az a belmagasság, a második pedig a testmagasságunkhoz javasolt méret..

Lássunk egy példát:

Tegyük fel, hogy egy 190 cm magas személyről van szó, akinek ebben az esetben biztos, hogy nem lesz elég egy 200 cm-es bordásfal. Miért is? A válasz egyszerű: számtalan bordásfalon végrehajtott gyakorlatot nyújtott kézzel kell általában végrehajtani, így nem árt a karunk hosszát is figyelembe vennünk.

Az alábbi táblázat bízunk benne segíteni fog a tökéletes választásban:

Testmagasság Bordásfal javasolt magassága
 100-130 cm  minimum. 170 cm
 150-160 cm  minimum 200 cm
 170 cm  minimum 230 cm
 175 cm  minimum 230 cm
 180 cm  minimum 240 cm
 190-200 cm  minimum 275 cm
 

A bordásfal méretei

A bordásfalak méretre és felhasználásra bontva a következőképpen alakulnak:

Óvodai bordásfal:

Ahogy a nevéből is kiderül ez a változat elsősorban az óvodás korcsoportnak lett megalkotva és testmagasságukra optimalizálva, viszont gyakran rehabilitációs és gyógypedagógiai gyakorlatok elvégzésére is készséggel használják ezt a méretet, mivel nem csak ideális magassággal rendelkezik, de még a fokok és a köztük lévő távolság is kényelmes, valamint biztonságos fogást biztosítanak.

Óvodai bordásfal méretek:

 • Magassága: 200 cm
 • Szélessége: 62 cm
 • Mélysége: 11 cm

Szobai bordásfal:

Ez a típus az egyik legnépszerűbb változat, melyet tökéletes adottságainak hála nagyon sokan előszeretettel vásárolnak otthonra. Ideális magasságának köszönhetően szinte bármely szobában tökéletesen elfér.

Szobai bordásfal méretek:

 • Magassága: 230 cm
 • Szélessége: 72,5 cm
 • Mélysége: 12 cm

Egyszakaszos bordásfal:

Mivel ez a változat viszonylag elég nagy belmagasságot kíván, így az egyszakaszos bordásfalakat leginkább edzőtermekben, tornatermekben és egyesületeknél használják.

Egyszakaszos bordásfal méretek:

 • Magassága: 275 cm
 • Szélessége: 85 cm
 • Mélysége: 17 cm

Kétszakaszos bordásfal:

Ez a változat általában két darab egyszakaszos bordásfalból elemből áll. Ezt a típust javarészt akkor választják, ha egy egész falfelületet szeretnének bordásfalakkal beborítani.

Két szakaszos bordásfal méretek:

 • Magassága: 275 cm
 • Szélessége: 172 cm
 • Mélysége: 17 cm

A bordásfal teherbírása

Miután sikeresen megtaláltad a neked megfelelő méretű bordásfalat, a rendelkezésedre álló hely és magasság vonatkoztatásában nem árt figyelembe venni a fokok teherbírását sem. A terhelhetőséget a következő tulajdonságok határozzák meg: a fokok vastagsága, anyaga, valamint az oldallapokba való rögzítés technikája.

Kínálatunkban megtalálható bordásfalak az alábbi teherbírással bírnak:

 • Óvodai bordásfal, maximum: 80 kg
 • Szobai bordásfal, maximum: 120 kg
 • Egyszakaszos bordásfal, maximum: 120 kg
 • Kétszakaszos bordásfal, maximum: 120 kg

Az itt felsorolt súlyértékek bordásfal fokonként értendők.

Bordásfalak a Sportnagyker webáruházban

Kép forrása: www.architonic.com

Bordásfal anyagfelhasználás

Ami az anyagfelhasználást illeti, fémből és fából készült bordásfalakkal is találkozhatunk az interneten, melyek közül hazánkban a leginkább a bükk fokokból és rétegelt nyír oldallapokból készült változatok a legelterjedtebbek.

Most nézzük meg milyen tulajdonságokkal is bírnak az oldallapok és a fokok anyagfelhasználás tekintetében:

 • Az első és egyben legkedveltebbek a bükkfából készült bordásfalak, melyeknek fokai és oldallapjai bükkfából készülnek. Mindannak ellenére, hogy a bükk nem a legolcsóbb mégis megéri befektetni rá, ha egy rendkívül tartós és időtálló bordásfalra van szükségünk.
 • A fém bordásfalak egyelőre még nem élveznek oly nagy népszerűséget hazánkban pont ezért nem is az olcsó kategóriába sorolhatók, azonban, ha mégis emellett döntenél, akkor egy szinte elnyűhetetlen bordásfalat kapsz cserébe, amelyet kültéren is használhatsz.
 • Nem utolsó sorban említést érdemelnek a rétegelt nyírből készült, könnyű összsúllyal bíró bordásfalak is, amelyek mindamellett, hogy nagyon gazdaságosak, felhasználás tekintetében semmi szégyenkezni valójuk sincs az előbb felsorolt változatoktól. Ennek a bordásfalnak a fokai általában tartós bükkből készülnek.

Bordásfal otthonra? Igen!

Manapság megfigyelhető az a tendencia miszerint az emberek egyre nagyobb jelentőséget fordítanak az egészségük megőrzésére, melynek egyik alappillére a sportolás épp ezért döntenek egyre többen a bordásfalak vásárlása mellet. Ráadásul a bordásfal egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően mára már nem számít nagy luxusnak egy szobai bordásfal beszerzése sem.

Bordásfal kiegészítők

Több hasznos kiegészítőt is megtalálsz kínálatunkban, melyek közül az alábbiakra szeretnénk felhívni a figyelmed:

 • Húzódzkodók és tolódzkodók
 • Súlymellények
 • TRX edzőhevederek
 • Különböző erősségű gumipántok
 • BOSU labdák

Bordásfal szakszerű felszerelése

Mielőtt bármibe is belefognál, felszeretném figyelmedet arra hívni, hogy a véletlen balesetek elkerülése érdekében csak akkor kezdj neki a bordásfal felszerelésének, ha ehhez megvan a szükséges tapasztalatod és szerszámod.

A megfelelő stabilitás érdekében ajánlott a falhoz rögzítést két párnafán elvégezni.

 1. Párnafánként tét darab rögzítési pontot ajánlunk.
 2. Vegyük figyelembe azt, hogy a rögzítéseknek legalább 100 kg húzóerőt ki kell bírniuk.
 3. Mindenképp érdemes tapasztalt szakemberhez fordulni, ha a bordásfal rögzítése nem teherhordó falra történik.

Bordásfalak a Sportnagyker webáruházban

Kép forrása: www.architonic.com

Bordásfal gyakorlatok

A bordásfalak egyik legkiválóbb tulajdonsága nem más mint, hogy a rajta végzendő gyakorlatok elvégzéséhez nem lesz szükséged külön súlyzókra, hiszen ilyenkor a saját testsúlyunkat kell megmozgatnunk. Így nem is csoda, hogy a bordásfalak gyorsan közkedvelt eszközzé váltak a saját testsúlyos crosfit edzéseknél.

 1. Mellső függés
 2. Hajlított függőállás
 3. Hátsó függés
 4. Mély fekvőtámasz
 5. Majomfüggés
Tartalomhoz tartozó címkék: Bordásfal