Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > Kezdőlap >

5 tipp Ping Pong Asztal vásárláshoz

5 tipp Ping Pong Asztal vásárláshoz

Az asztaliteniszről röviden:

Már a 12. századból vannak feljegyzések, amelyekben említenek kezdetleges ping pong asztalokat és azon való játékot, melyek alapján arra lehet következtetni, hogy már akkor ping pong szerű játékot játszottak, azonban mai formáját a 19. századra érte el Angliában, ahol előkelő sportnak számított. A 20. századra már nagy népszerűségnek örvendett Európában és kezdett teret hódítani Ázsia különböző országaiban is. A sportág népszerűségével párhuzamosan versenysport jellege is folyamatosan nőtt, ezért a szabályok egységesítése fontossá vált.

Asztalitenisz szabályai:

Az asztalitenisz szabályai többször változtak az elmúlt évtizedekben, azonban a jelenleg is elfogadott szabályok a következők:
 • Játszma/szett: 11 pontig tart (régi szabály szerint 21 pont), illetve 2 pontos különbség szükséges a győzelemhez.
 • Szerva cseréje: 2 pontonként történik (régi szabály szerint 5 pontonként)
 • Szervánál a fogadónak látnia kell a labdát szerválás során, tehát nyitott tenyérből kell a szervát elvégezni.
 • Játék közben a szabad kézzel nem szabad az asztalt megérinteni.
Az aktuális szabályzatot az ITTF Kézikönyvében tudod megtekinteni.

 

Mire figyeljünk ping pong asztal vásárlásnál?

Az első és legfontosabb, amelyet vásárlás előtt tisztázni kell, hogy az asztalt csak beltéren vagy beltéren és kültéren egyaránt szeretnénk használni, ugyanis a ping pong asztal választását ez fogja leginkább befolyásolni.

Két nagy csoportra oszthatjuk az asztalokat:

 • Beltéri ping pong asztalok, főként otthonra, iskolákba, tornatermekbe és kluboknak ajánlunk. Ezeket kizárólag száraz, zárt térben szabad használni, mivel az asztallap anyaga érzékeny a tartós UV sugárzásra és nedvességre (ezért a fedett teraszra sem ajánljuk a beltéri asztal választását, mert az éjjel lecsapódó pára egy idő után kikezdi a beltéri asztallapot. A beltéri asztalok lapja különböző vastagságú MDF (forgácslap) lap. Minél vastagabb az asztallap anyaga, annál jobb pattanási tulajdonságokkal fog rendelkezni.
 • Kültéri ping pong asztalok, melyeket a szabadban is lehet használni. Az asztallapok anyaga lehet, SDMC (alumínium-gyanta kompozit, amely alumínium lappal van lezárva), alumínium-melamin szendvics (két alumínium lap között melamin kitöltő réteg). Ezek az anyagok ellenállnak az UV sugárzásnak, a hőmérséklet ingadozásának és a nedvességnek is. Használata széles körűbb, mint beltéri társaié, hiszen ezeket az asztalokat kint és bent is ugyanúgy használhatjuk. Ez az anyag kellően jó pattanási tulajdonságokkal rendelkezik és ellenáll a kedvezőtlen időjárási körülményeknek is.

Az asztalokat csoportosíthatjuk még kategóriájuk szerint is:

 • A osztály – ITTF minősítéssel (asztallap méretei - 274 cm x 152.5 cm, 76 cm a föld szintjétől számolva) rendelkező, verseny kategóriába tartozó asztalok
 • B osztály – Klubok és egyesületek igényeinek megfelelő asztalok
 • C osztály – Otthoni játék igényeinek megfelelő asztalok
 • D osztály – Hobby célra kialakított asztalok

Természetesen ping pong asztalunkat kiválaszthatjuk árkategória és egyéni preferencia alapján is, de azt mindig tartsuk szem előtt, hogy az asztalt hol fogjuk használni.

Például iskolai vagy egyesületi használatnál az asztal szerkezetét is fontos vizsgálni, hiszen iskolákban sokszor azon ülnek a gyerekek, ezért a hosszú élettartam érdekében az erős vázszerkezet nem elhanyagolható.

Melyiket válasszam, ha kint és bent is szeretném használni?

Amennyiben nem tudjuk eldönteni biztosan, hogy asztalunkat csak beltéren vagy csak kültéren szeretnénk használni, mi azt javasoljuk vásárlóinknak, hogy ebben az esetben válasszák kültéri modellünket. A kültéri modellek általában drágábbak, azonban felhasználás szempontjából univerzálisabbak, hiszen kint és bent is egyaránt használhatjuk.

Ping pong asztal otthon

Az otthoni felhasználásra szánt ping pong asztalok általában összehajthatók és kerekekkel rendelkeznek, így segítik a könnyebb tárolást és mozgatást. Az összecsukható asztalok kis helyet foglalnak, így nem kell a tárolás nehézségeitől tartani, hiszen fal mellé állítva igen kevés helyet foglalnak.

Tárolás és mozgatás

Kerekek

Az otthoni, iskolai és egyesületi asztalok általában kerekekkel vannak szerelve, mivel sokat kell mozgatni őket, azonban vásárlásnál fontos szempont a kerekek minősége is, hiszen a kerekek ilyen esetekben nagy igénybevételnek vannak kitéve. Fontos még, hogy a kerekek fékezhetők legyenek, hiszen a stabil asztal az egyik alapja egy jó játéknak.

Összecsukhatóság

Az összecsukható asztalok legnagyobb előnye a helykihasználás, ugyanis egy összehajtott, fal mellé állított ping pong asztal alig foglal helyet. Ezen kívül, ha az asztalnak csak az egyik felét hajtjuk fel, akkor egyedül is gyakorolhatunk, mert a felhajtott asztallapról visszapattan a labda.

Kinek ajánljuk az asztalteniszt, mint sportot?

Ezt a sportot mindenkinek ajánljuk, aki szeret mozogni és szeret néha kicsit versenyezni a bártokkal, családdal. Pont ezért kiváló lehetőség családoknak, hiszen családi bajnokságok rendezhetők, ahol a szórakozás mellett szervezetünket is megdolgoztatjuk és ezzel egy időben állóképességünk és ügyességünk is fejlődik.

Kiegészítők

 • Ütők: Az asztal után a legfontosabb kiegészítője az asztaltenisznek a ping pong ütő. Az ütőt játékstílusunkhoz igazítva kell választanunk, mivel kialakításuk és anyaghasználatuk a különböző stílusokhoz lettek fejlesztve. Van lehetőség ütőinket konfigurálni is, ugyanis rengeteg ütő és ahhoz rengeteg borítás közül válogathatjuk össze a számunkra ideálisat.
Salta Pingpong ütő labdatartós tokkal és 3 labdával  Salta Racket ping pong ütő Ping pong ütő szett tokban, 2 ütővel, 3 labdával
 • Háló: A piaci forgalomban kapható asztalokhoz általában gyári tartozékként szerepel a háló, azonban nem árt, ha van nálunk egy tartalék. Többfajta háló rögzítő közül választhatunk a piacon, mivel több rögzítési elven működő hálótartó is létezik. Vannak amelyek „csipeszes” módon rögzítik, ez egy nagyon gyors háló fel és levételt tesz lehetővé. Illetve vannak a csavarozással rögzíthető hálótartók, amelyek úgy funkcionálnak lényegében, mint egy satu. Ezek stabilabban tartják pozíciójukat az asztalon.
Ping-pong háló és tartó csavaros  Ping-pong háló és tartó, csipeszes
 • Labda: Labdavásárláskor többféle minőségi osztályú labda közül választhatunk, melyek minőségét csillagokban szokták megadni (1-3 csillag). A labdáknál tehát a csillagok számát kell figyelembe venni, illetve azt, hogy a labda mérete 40+-os legyen.
60 darabos ping pong labda, 3 csillagos, tárolóban, szemből Ping pong labda doboza, 1 darab, 2 csillagos labdával
 • Adogató gép, más néven asztaltenisz robot: Ha szeretnél akkor is gyakorolni, amikor egyedül vagy, vagy csak szeretnéd tökéletesíteni technikádat, akkor érdemes lehet valamilyen adogatógép vásárlását fontolóra venni. Ezeket a gépeket funkcionalitásuk alapján szoktuk megkülönböztetni, ugyanis vannak egyszerűbb gépek, amelyek egyenes labdát tudnak adni és a szerva erőssége állítható csak. Illetve vannak komolyabbak, melyek már csavarják és helyezik is a labdát. A komolyabb gépek általában rendelkeznek gyűjtőhálóval is, ami segít a labdákat a gépbe visszatölteni, ezért nem kell a labdaszedéssel és a labdák visszatöltésével foglalkozni. Webáruházunkban több adogatógép közül választhatsz!
Ping Pong adogató gép  Ping-Pong adogató gép HP07 - Salta  Ping pong labda adogató gyűjtőhálóval
 • Eredményjelzők
 • Takaró ponyva: Ha szeretnénk tisztán tartani asztalunkat, akkor érdemes beszereznünk egy takaró ponyvát, amely nem csak megvédi a portól, UV-tól és a víztől is, hanem élettartamát is megnöveli.
 • Asztal tisztító spray: A labda a játék során apró foltokat hagy az asztalon, amelynek eltüntetésére az asztal tisztító spray a legjobb alternatíva.
 • Ütő tisztító spray

Abban az esetben, ha több asztal között vacillálunk, akkor érdemes a következő szempontok alapján dönteni:

 1. Asztallap:

  • Beltéri asztal esetében: Az asztallap anyaga az esetek nagy részében MDF lap, így a döntő szempont az asztallap vastagsága. Minél vastagabb az asztal lapja, annál jobbak a pattanási tulajdonságai.
  • Kültéri asztal esetében: Itt is fontos az asztallap vastagsága a pattanási tulajdonságok miatt. Az anyagfelhasználás kültéri asztalok esetében többféle lehet:
   • SDMC - alumínium-gyanta kompozit, amely alumínium lappal van lezárva
   • Alumínium-melamin szendvics - két alumínium lap között melamin kitöltő réteg
   • Egyszerű melamine lap
 2. Vázszerkezet:

  • Az asztal teherbírását és stabilitását is befolyásolja a ping pong asztal vázszerkezete, melyet csőből vagy zártszelvényből szoktak összeszerelni.
 3. Élvédő:

  • Az asztallap éleinek szüksége van védelemre, ezért nem mindegy, hogy az asztal rendelkezik-e élvédővel vagy sem. A legjobb védelmet általában egy fém kerettel szokták megoldani.
 4. Kerekek:

  • Az kerekeknél az első és legfontosabb szempont a fékezhetőség, ugyanis játék közben fontos, hogy az asztal ne tudjon elmozdulni.
 5. Asztal súlya:

  • Egy asztal súlya sok mindenről árulkodik, ezért jó kiinduló pontja lehet, hogy döntésünket meghozzuk két hasonló asztal választása között. Az asztal súlya befolyásolja a stabilitást játék közben és árulkodik a felhasznált anyagokról. Nagy általánosságban elmondható, hogy két nagyon hasonló asztal közül az lehet a jobb, amelynek súlya nagyobb.

Kapható ping pong asztal modelljeink:

Kültéri, összecsukható ping pong asztal   Ping pong asztal, beltéri, összecsukható   Kültéri ping pong asztal, fix
Tartalomhoz tartozó címkék: Ping Pong